Tochten

Zwerftocht Eilanderbult

KenmerkenEen afwisselde tocht voor wie voor het eerst het Wad opgaat, maar ook interessant voor wie vaker heeft gelopen. Je maakt kennis met alle aspecten van het wadlopen: slik, zandplaten, prielen en geulen. Er is voldoende tijd om stil te staan bij de flora en fauna van het Wad. We lopen naar de Paesensrede waar vroeger de vissersboten van Paesens en Moddergat voor anker gingen. Aan de overkant van de geul ligt de Engelsmanplaat. Via en andere route lopen we weer terug naar de dijk waar we zijn begonnen.
Duur2,5 tot 3 uur.
ZwaarteLichte tocht
Tarief€ 17,50 per persoon (starttarief € 105,00, privétocht € 175)
Minimum leeftijd10 jaar
VertrekpuntModdergat

Zwerftocht Engelsmanplaat

KenmerkenEen zwerftocht naar en over de zandplaat Engelsmanplaat voor wie wat verder het Wad op wil. We starten bij afgaand tij, lopen door een laagje (max. kniediep) water en zien in het begin vooral zee. Na het oversteken van de vaargeul komen we op de zandplaat die we langzaam zien droogvallen. Met de verrekijker kunnen we in de meeste gevallen de zeehonden zien liggen. Op de terugweg passeren we een mosselbank. Tijdens deze tocht vertel ik aan de hand van wat we tegenkomen over het leven op het Wad.
Duur3 uur 15 minuten.
ZwaarteMiddelzware tocht
Tarief€ 17,50 per persoon (starttarief € 105,00, privétocht € 175)
Minimum leeftijd14 jaar
VertrekpuntWierum

Oversteek naar Schiermonnikoog via Brakzand

KenmerkenIn de haven van Lauwersoog gaan we aan boord van een klein schip. Deze brengt ons in ongeveer 30 minuten over de vaargeul naar de zandplaat Brakzand. Via een ladder verlaten we het schip en waden we door ondiep water naar de zandplaat. Hier begint onze wadlooptocht. In circa 3 uren lopen we naar Schiermonnikoog. Onderweg passeren we twee geulen en mosselbanken. Aangekomen op het eiland gaan we (meestal) met de taxi naar het dorp. We varen terug met de kleine boot of met de veerboot. Het is mogelijk een verblijf op het eiland te boeken en op een latere dag terug te varen. Dit graag vooraf doorgeven.
Duur30 minuten varen + 3 uur wadlopen
ZwaarteMiddelzware tocht
Tarief€ 45,00 per persoon (inclusief 2x boottocht)
Minimum leeftijd14 jaar
VertrekpuntLauwersoog

Combitocht wadlopen-wadvaren-zeehonden zien

KenmerkenEen tocht vol afwisseling waarin veel te beleven valt. We verzamelen in de haven van Lauwersoog. Vanaf hier rijden we naar Wierum. Een aantal auto’s blijft achter in Lauwersoog. Vanaf de dijk bij Wierum vetrekken we voor een wadlooptocht van 7 km naar de Engelsmanplaat. In het begin van de tocht hebben we slik maar na het passeren van de vaargeul komen we op de stevige zandplaat. Met de verrekijker kunnen we onderweg al zeehonden spotten. Onderweg hebben we oog voor wat er te zien is op het Wad en vertel ik hier graag over. Het vogelwachtershuisje dat we in de verte zien is het einddoel van onze wadlooptocht. Nadat we ons hebben afgespoeld gaan we aan boort van de Vriendschap die hier voor anker ligt. We varen richting Lauwersoog langs de Kuipersplaat waar de zeehonden graag liggen te rusten. Vanuit de haven van Lauwersoog keert iedereen weer (via Wierum) huiswaarts.
Duur2 uur 15 minuten wadlopen en 1 uur 15 varen
ZwaarteLichte tocht
Tarief€ 40,00 per persoon (inclusief boottocht)
Minimum leeftijd14 jaar
VerzamelpuntLauwersoog

Zwerftocht Het Rif

KenmerkenEen uitdagende tocht in sportief opzicht voor mensen die gewend zijn om lange wandelingen te maken of langdurig te sporten. We vertrekken ruim voor laag water richting de Engelsmanplaat. Er staat dan nog redelijk wat water in het kustdal (max. kniediep), maar op de plaat lopen we droog en op stevig zand. We houden het tempo erin en lopen naar de schitterende zandvlakte van het Rif ten noorden van de Engelsmanplaat. Hier ligt vaak een groep zeehonden. Na een korte pauze steken we de zandvlakte van west naar oost over en lopen dan weer in zuidelijke langs de vaargeul richting dijk. Hierbij passeren we het vogelwachtershuisje en het baken van Engelsmanplaat en later de mosselvelden. Het kustdal staat droog wanneer we na een stevige tocht weer bij de dijk arriveren.
Duur4 uur 30 minuten
ZwaarteZware tocht
Tarief€ 22,50 per persoon (starttarief € 135,00, privétocht € 225,00)
Minimum leeftijd18 jaar
VertrekpuntWierum

Oversteek naar Ameland

Vanwege de dikke laag slik in het kustdal is de oversteek naar Ameland een zware tocht geworden van 3 uur 30 minuten. Daarom heb ik deze dit jaar niet opgenomen in het programma. De oversteek naar Schiermonnikoog via Brakzand is een leuk alternatief.

Wadlopen met Privégids

Wil je graag met je gezin, familie, vriendenclub of collega’s wadlopen zonder andere deelnemers of wil je iemand een wadlooptocht cadeau doen, neem dan even contact op. De zwerftochten kunnen als privé tocht worden geboekt. In overleg plannen we dan een datum.

Bij de tochten staat het tarief voor een privétocht vermeld. Je ontvangt als herinnering een aantal mooie foto’s van de tocht.