Info

Belangrijke informatie Wadlopen

Wadlopen is een prachtige ervaring. Het Wad is een uniek en dynamisch gebied, een stuk ongerepte natuur. Niet voor niets in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed!

Wat maakt wadlopen anders?

Wadlopen is zwaarder dan een gewone wandeltocht. Je hebt er een goede conditie voor nodig. Voor mensen met overgewicht die niet actief wandelen of een sport beoefenen is het wadlopen af te raden. Neem bij twijfel vooraf contact op met de wadloopgids.

Het kan lang duren voordat er medische hulp of medisch vervoer beschikbaar is in het waddengebied. Personen met gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot situaties waarbij acute medische hulp vereist is raden wij het wadlopen af. Heb je een milde vorm van suikerziekte dan kun je wel gewoon deelnemen, mits je er wel rekening mee houdt dat wadlopen een inspannende bezigheid is. Let erop dat je voldoende suikers meeneemt.

Wadlopen doe je altijd bij afgaand tij (laag water). De vertrektijd en planning van de tocht zijn afgestemd op de tijden van eb en vloed. Zorg daarom dat je op de afgesproken tijd bij het verzamelpunt bent. Het getij wacht niet.

Het Wad is een weidse, open vlakte. Dit is de charme van het Wad, maar het zorgt ook voor bijzondere omstandigheden. Bij zomers weer is het verstandig je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Op het Wad kun je zonder dat je het in de gaten hebt lelijk verbranden. Op andere dagen kunnen wind en neerslag een rol spelen en voor snelle temperatuur schommelingen zorgen. Het is daarom belangrijk altijd een fleece/trui en wind-/regenjack in de rugtas te hebben.

Tijdens een wadlooptocht maak je kennis met slik (modder), stevige zandplaten en geulen. Mensen die voor het eerst gaan wadlopen hebben hier geen of uiteenlopende beelden bij. Een paar zaken ter geruststelling. Het slik is hooguit enkeldiep en ligt vooral in het kustdal. We doorwaden geulen kniediep tot naveldiep. Geulen overzwemmen is niet aan de orde.

Kleding

Geschikte kleding: een korte broek of legging en bovenkleding die niet teveel water opneemt. Sportkleding is prima. Eventueel een pet tegen de zon of een warme muts en sjaal bij koud weer.

Het dragen of meenemen van een winddicht (regen)jack is verplicht! Het Wad is een open gebied waar de wind vrij spel heeft en snel temperatuurswisselingen kunnen optreden. Het is op het Wad vaak één laag kleding frisser dan achter de beschutting van de dijk. Om het risico op onderkoeling voor te zijn is het verstandig een extra trui/fleece in de rugzak mee te nemen.

Geschikt schoeisel: hoge surfschoenen of hoge canvas gymschoenen. Canvas schoenen kunnen online besteld worden bij Scapino of Bristol (€10 – €15). Zorg voor goede (nieuwe) veters in de schoenen.

Neopreen duikschoenen (4 – 5 mm) kunnen bij Jaap worden gehuurd voor € 5 per paar. Comfortabel lopen met warme voeten, zonder zand in de schoenen! Graag vooraf bestellen met opgave van de maten!

Ongeschikt schoeisel: laarzen en waterschoentjes (blijven steken in de zuigende modder), sandalen, schoenen die lang in de kast hebben gestaan (zool kan loslaten), bergschoenen (zijn te zwaar).

Neem ook schone, droge kleding mee om aan te trekken na de wadlooptocht en eventueel water, washand en handdoek. Bij een zwerftocht kan dit in de auto blijven, bij de oversteek naar Ameland of Schiermonnikoog in de rugtas.

Eten en drinken

Zorg dat je voorafgaand aan de tocht voldoende gegeten en gedronken hebt. Je gaat een fysieke inspanning leveren. Nuttig geen alcohol voorafgaand aan een wadlooptocht.

Neem eten en drinken mee voor onderweg en bij warme weersomstandigheden voldoende water!

Het is verstandig spullen in de rugtas in een plastic tas in te pakken. Dit geldt zeker voor fotoapparatuur en de mobiele telefoon!

Het waddengebied is een natuurgebied. Het achterlaten van afval is vanzelfsprekend niet toegestaan.

Goed om te weten

Je loopt geheel op eigen risico.

Je wordt begeleid door een goed opgeleide wadloopgids die beschikt over de juiste uitrusting en een vergunning om tochten op het Wad te mogen begeleiden.

Veiligheid staat altijd voorop. Een tocht kan op het laatste moment worden afgelast wanneer de weersomstandigheden of het getij daar aanleiding toe geven. Er wordt niet gelopen bij mist, kans op onweer in het gebied, een te hoge waterstand of te koude weersomstandigheden.

Geef tijdig aan wanneer je moeite hebt met de fysieke inspanning, we kunnen dan het tempo aanpassen en regelmatig pauzeren. In het uiterste geval kan de gids besluiten je terug te brengen naar de vaste wal. Bij langdurig oponthoud worden we geconfronteerd met de opkomende vloed, wat we te allen tijde willen voorkomen.

Overnachtingsadressen

Ben je op zoek naar een overnachtingsplek nabij de Waddenzee dan kun je hieronder een overzicht downloaden met adressen van: hotels, B&B’s en campings op korte afstand van de start van de wadlooptochten. Op de lijst vind je een aantal rustieke overnachtingsadressen op het platte land. Dokkum is een interessant vestingstadje met een ruime keuze aan restaurants en winkels.

Foto van Dokkum
Dokkkum